De nieuwe bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg
Vanaf 2022 verandert de regelgeving met betrekking tot de ggz-financiering in de Zorgverzekeringswet. Deze regelgeving bepaald wat een zorgaanbieder voor geleverde zorg in rekening mag brengen. Het nieuwe model voor de bekostiging heet het zorgprestatiemodel (ZPM). Dit nieuwe model is landelijk beleid en door de overheid bepaald. Als u nu bij ons in behandeling bent in de basis-ggz of in de s-ggz wordt uw traject op 31-12-2021 administratief gesloten en gefactureerd. Uw behandeling loopt gewoon door. Hoe de zorg gedeclareerd gaat worden gaat echter wijzigen per 1 januari 2022.
Hoe werkt het zorgprestatiemodel?
Het fundament van het zorgprestatiemodel bestaat uit prestaties. Deze prestaties zijn herkenbaar op de factuur. De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt. Het zorgprestatiemodel is transparant: de prestaties zijn duidelijk en overzichtelijk en zijn een feitelijke weergave van de zorg die u gekregen heeft. Factoren zoals het beroep van persoon die de behandeling uitvoert, de duur van elk consult, de plek waar de zorg plaatsvindt, wegen allemaal mee in het bepalen van de prijs voor de geleverde zorg. En zowel voor patiënt als voor de behandelaar is er sneller inzicht in de kosten. Daarvoor hoeft niet meer gewacht te worden tot het einde van een traject, want de prestaties zijn niet meer gekoppeld aan een langer lopend traject, maar aan een dag. Er kan dus ook sneller gedeclareerd worden.
Welke prestaties kunnen er op de rekening staan?
Op de rekening staan zorgprestaties. Door Fidea kunnen vier verschillende zorgprestaties in rekening worden gebracht:
- consult diagnostiek: bij diagnostiek onderzoekt uw behandelaar wat er met u aan de hand is, welke problematiek er bij u speelt;
- consult behandeling: bij behandeling gaat u met uw behandelaar in gesprek met als doel uw problematiek hanteerbaar te maken;
- intercollegiaal overleg: als uw behandelaar het voor uw behandeling noodzakelijk vindt om te overleggen met een collega;
- reistijd: als de behandelaar naar u toe moet komen;
- groepsconsulten: als u groepstherapie doet.
Bij de prestaties ‘consult diagnostiek’ en ‘consult behandeling’ wordt enkel directe tijd in rekening gebracht. Een opslag voor indirecte tijd zit hier automatisch in verwerkt. Indirecte tijd in het kader van uw behandeling wordt niet meer apart gedeclareerd m.u.v. de prestaties intercollegiaal overleg en reistijd. Hierdoor is de factuur voor u als cliënt transparant en controleerbaar.
Welke tarieven worden in rekening gebracht?
De tarieven voor deze prestaties zijn afhankelijk van het beroep van uw behandelaar en de duur van het consult. Bij groepstherapie speelt daarnaast de groepsgrootte een rol. Er zijn aparte tarieven voor de vrijgevestigde ggz. De tarieven zijn lager dan de tarieven voor ggz in een instelling. De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en op te zoeken via de tarievenzoeker. Voor de tarieven die gelden voor Fidea selecteert u de setting ‘Ambulant – kwaliteitsstatuut sectie II’. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een consult in de basis-ggz of specialistische ggz.
Hoe zit het met het eigen risico?
Tot en met 31 december 2021 betaalde u één keer het eigen risico per behandeltraject (product of dbc) van maximaal 365 dagen, ongeacht de startdatum van het behandeltraject. Dit gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2022 wordt voor ggz het eigen risico per kalenderjaar aangesproken. Bij andere vormen van zorg gebeurt dat al langere tijd. Op het moment dat een behandeltraject over de grens van het kalenderjaar heen gaat, betaalt u voor beide jaren het eigen risico.